Bettingklubben

Allsvenskan

Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta nationella fotbollsserie för herrar. Här spelar landets 16 bästa klubblag och gör upp om guldet. Serien arrangeras av det nationella Svenska fotbollsförbundet och vinnaren tilldelas Lennart Johanssons Pokal.

Allsvenskans Historik

Allsvenskan har spelats sedan 1924 och den första upplagan vanns av Göteborgsklubben Gais. De kunde dock inte titulera sig svenska mästare, eftersom det dröjde till säsongen 1930/31 innan serien fick SM-status. Den första svenska mästaren som korades via Allsvenskan blev även det Gais. Tidigare hade den svenska mästaren korats via en utslagsturnering, man helt enkelt kallade svenska mästerskapet i fotboll. På det sättet hade SM-guld- medaljörer utsetts sedan 1896.

Allsvenskan har sett lite olika ut sedan starten. Oftast har det spelats som en rak serie med dubbelmöten, men det har även inkluderat slutspel och mästerskapsserier genom åren. Det var främst under 1980-talet som fotbollsförbundet experimenterade en del för att råda bot på vikande publiksiffror. Hur många lag som deltagit i Allsvenskan har även det varierat genom åren. Likaså vilken tid på året som serien inletts och avslutats.

Nuvarande upplägg

Idag spelas Allsvenskan med 16 lag som möter varandra två gånger, en gång hemma och en borta. Vinnaren efter 30 omgångar vinner guld och får lyfta Lennart Johanssons pokal. De kvalificerar sig även för kval till Champions League. Lag två i sluttabellen vinner stora silvret och lag tre lilla silvret. Dessa två lag kvalificerar sig även för kvalspelet Europa League, tillsammans med vinnaren av Svenska Cupen. Laget på fjortonde plats får kvala mot det tredjeplacerade laget i serien under, Superettan. De möts i ett dubbelmöte, hemma och borta. De två sista lagen åker ur serien och ersätts av de två första i Superettan. Serien brukar inledas i april och avslutas i november.

Rekord för lag

Malmö är det lag som blivit svenska mästare flest gånger, med sina 19 titlar. Sammanlagt har skåneklubben dock vunnit Allsvenskan hela 22 SM gånger, om man räknar åren innan serien fick SM-status. IFK Göteborg ligger tätt bakom med sina 18 SM-guld. De har dock bara vunnit serien 13 gånger. Det har även IFK Norrköping gjort, men det har också resulterat i lika många SM-guld. Dessa tre utger också topp 3 i Allsvenskans medaljtabell, med AIK som fyra och Helsingborg som femma.
Tittar vi istället på maratontabellen som styrs av inspelade poäng, så är det samma toppduo. Här ligger dock AIK före IFK Norrköping. Elfsborg smyger sig sedan in på en femte plats.

Vad det gäller poängrekord för lag och säsong, så har Malmö FF rekordet för säsonger som innehållit 16 lag. Säsongen 2010 tog man nämligen 67 poäng. IFK Göteborgs säsong 1993 är rekord för 14-lags serier. Den säsongen tog man nämligen 59 poäng. Göteborgsklubben innehar även rekordet för 12-lags serier, med sin 47 poäng säsongen 1957/58.

Rekord för spelare

Den spelare som gjort flest mål i Allsvenskans historia är Sven Jonasson som gjorde 254 mål under sina år i Elfsborg 1927-1947. Den som gjort flest mål under en och samma säsong är Filip Johansson som gjorde 39 mål för IFK Göteborg under säsongen 1924/25. Den spelare som vunnit Skytteligan flest gånger är Gunnar Nordahl som vann skytteligan fyra gånger (42/43,44/45,45/46,47/48) för Degerfors och IFK Norrköping. Två mål har rekordet för flest mål i en enskild match. Både Arne Hjertson (för Malmö mot Halmstad 1943) och Gunnar Nordahl (för Norrköping mot Landskrona 1955) lyckades med konststycket att göra 7 mål i en och samma match.

Allsvenskans äldsta målskytt genom tiderna är Kristian Bergström som var 41 år, 6 månader och 23 dagar då han gjorde mål för Åtvidaberg mot Malmö i augusti 2015. Den yngsta målskytten är Filip Sachpekidis som var 16 år och 1 månad när han gjorde mål för Kalmar mot Syrianska i augusti 2013. Den äldste spelaren genom tiderna är däremot Rolf Nilsson som var 46 år, 8 månader och 13 dagar när han spelade för Landskrona mot IFK Sundsvall i maj 1979. Den yngste genom tiderna är Niklas Bärkroth som bara var 15 år, 7 månader och 14 dagar när han debuterade för IFK Göteborg mot Brommapojkarna i september 2007. Allsvenskans meste spelare är Sven Andersson som gjorde 431 matcher för Örgryte och Helsingborg mellan 1981 och 2001.

Betting på Allsvenskan

Allsvenskan är ett mycket populärt bettingobjekt i Sverige. Du kan spela på enskilda matcher, både före och under match. Det finns mängder av spännande livespel, som nästa målskytt och vilket lag som gör nästa mål Du kan även tippa seriesegrare och skytteligavinnare innan säsong. Mängder av spelbolag erbjuder ett stort utbud av odds på serien.

Insättningsbonusar

Vi guidar dig bland de bästa och senaste insättningsbonusarna hos de största spelbolagen!

Se alla bonusar