Bettingklubben

La Liga

Spanska Ligan i Fotboll

Spansk fotboll

Om La liga

La liga kallas även The Primera Division samt La Liga Santander, och är den högsta professionella fotbollsligan i spanska ligasystemet. Ligan administreras av Liga de Futbol Profesional (LFP) och inkluderar 20 stycken tävlande klubbar. De tre lägst placerade lagen nedgraderas till Segunda Division (andra divisionen) och ersätts av de två bästa lagen i den divisionen samt vinnaren av en play-off.

Tävlingen följer formatet som kallas för round-robbin. Det här formatet innebär att varje enskilt lag möter de andra lagen totalt två gånger, en gång på hemmaplan och en annan gång på bortaplan. Totalt spelar ett lag alltså 38 stycken matcher under en säsong mellan augusti och maj. Lagen får 3 poäng för en vinst, 1 poäng för oavgjort match och 0 poäng vid förlust. Lagen rankas efter antalet poäng, där det laget med högst antal poäng vid slutet av säsongen vinner titeln.

La liga är en av världens mest populära fotbollsligor och har ett snitt i åskådarantal på 26 741 per match (räknat från säsongen 2014-2015). Det här är det sjätte högsta åskådarantalet i världen för inhemska sportligor, och det fjärde högsta åskådarantalet för samtliga professionella fotbollsligor. De ligger bara bakom Bundesliga, Premier League och Indian Super League vad gäller åskådarantal.

La liga är toppen av spansk fotboll och har alltid betraktats som så av de miljoner fans som följer La liga varje säsong. Det är också en mycket populär liga för sportbetting och odds, med ett spelarantal som ökar för varje år. Varje säsong i ligan sträcker sig från augusti till maj påföljande år.

La ligas historia

Totalt har 60 stycken olika lag tävlat i ligan sedan dess start år 1929. Nio olika lag har kammat hem den ultimata segern och rekordet i antal gånger som titeln tagits håller just nu Real Madrid som har vunnit titeln 33 gånger. Barcelona ligger snäppet under då de vunnit titeln 24 gånger. Efter det att Athletico Bilbao tagit hem titeln flera år i rad under ligans första år, dominerades ligan av Real Madrid under många år mellan 1950 och 1980-talen tills dess att Athletico med sina grannar Real Sociedad vann ligan två gånger vardera. Från 1990 och framåt har Barcelona och Real Madrid varit särskilt framstående i ligan. Barcelona har sedan dess vunnit 14 titlar och Real Madrid har vunnit 8 titlar. Men även andra klubbar såg framgång under 90-talet, bland annat Atletico Madrid, Valencia och Deportivo de la Coruna. År 2010 och framåt började Atletico Madrid bli starkare och starkare och skapade en trio av dominans tillsammans med Barcelona och Real Madrid.

Enligt UEFA har La liga varit toppligan i europa de fem senaste åren och har lett i europa mer än någon annan liga under de senaste 13 åren. Ligan har också producerat europas högst rankade fotbollsklubbar. Klubbar som ingår i ligan har vunnit Champions League 17 gånger (mer än någon annan nation), och har även kammat hem 14 stycken UEFA Super Cup-titlar och 5 FIFA Club World Cup-titlar. Spelare i ligan har samlat ihop det högsta antalet FIFA Ballon d-Or priser, 19 stycken.

La liga odds

Som med de andra stora ligorna är även denna väldigt stor inom sportbetting. Varje vecka kommer det hundratals och åter hundratals nya marknader att satsa på allteftersom nya matcher publiceras. De allra mest populära marknaderna i La liga är dels matchresultat/1X2 (hemmavinst, oavgjort, bortavinst) och Asian Handicap, där det gäller att välja ut vinnaren medan varje lag bär på ett måls handikapp. Även över/under är populärt, d.v.s. att man väljer över eller under ett specifikt antal mål.

Förutom att satsa på de populäraste marknaderna som vi nämner ovan kan man även satsa på en mängd andra marknader. När det gäller spanska ligan är det också vanligt att satsa på vem som vinner titeln. Man kan såklart välja lag fritt till fördelaktiga odds, men i praktiken står det mellan de tre dominerande lagen. Många spelbolag erbjuder marknaden Top 4 Finishers och generellt brukar Real Madrid, Barcelona och Atletico Madrid vara listade som lågoddsare.

La liga är en tuff liga och lagen i Segunda Division kämpar hårt för att säkra sin plats i ligan. Det finns dels en marknad där man kan satsa på vilka 3 lag som kommer slås ut ur ligan och placeras i Segunda Division, och en marknad där man kan satsa på vilka lag som kommer kvalificera för La liga. Att satsa på dessa så kallade kvalificeringsodds är ett bra sätt att komplettera traditionell 1X2 betting och annan form av betting på enskilda matcher.

Insättningsbonusar

Vi guidar dig bland de bästa och senaste insättningsbonusarna hos de största spelbolagen!

Se alla bonusar